Формирана Самостална српска странка, лидер Андреја Младеновић

Формирана Самостална српска странка, лидер Андреја Младеновић

На политичкој сцени Србије формирана је нова, Самостална српска странка, настала уједињењем Покрета за развој Србије, политичког покрета Самостални ДСС и Национално-демократског политичког савета, наводи се у саопштењу које је потписао председник те странке Андреја Младеновић.

Како се наводи, Самостална српска странка баштини политичке традиције дуге више од једног века кроз своје претходнике Самосталну радикалну странку, Демократску странку Србије и Покрет за развој Србије.

Основна програмска начела, како се напомиње, базирају се на борби за самосталну и суверену државу Србију, на Уставу као гаранту очувања државе, на снажној породици као стубу друштва, на економском развоју државе као гаранту њене политичке и војне неутралности, на унапређењу система образовања и бризи о младима, на социјалној правди, на очувању националног идентитета и културном препороду као и на бризи о Србима ван Србије.

За потпредседника странке изабран је Миле Драгић, некадашњи председник Покрета за развој Србије.

У саопштењу се подсећа да је Самостална радикална странка, у народу позната као “Самосталци”, настала издвајањем млађих и прогресивнијих чланова Народне радикалне странке на челу са Љубомиром Живковићем и Љубом Давидовићем и да је у периоду од 1903 – 1914 представљала једну од водећих странака у политичком животу Краљевине Србије.

Након Великог рата Љуба Давидовић је био један од оснивача Демократске странке, чију је традицију у модерној Србији наставила и Демократска странке Србије, односно из ње настао покрет Самостални ДСС, додаје се у саопштењу.