Хитно пуштање Епископа Јоаникија и седам свештеника

Хитно пуштање Епископа Јоаникија и седам свештеника

Младеновић: Хитно пуштање Епископа Јоаникија и седам свештеника

Председник Самосталне српске странке Андреја Младеновић истакао је данас захтев за хитно пуштање из притвора Његовог преосвештенства Епископа Будимско-Никшићког господина Јоаникија и седам свештеника СПЦ.

Младеновић је оценио да задржавање епископа Јоаникија у полицијској станици у Никшићу представља најгрубље кршење верских слобода и људксих права.

“Власт у Црној Гори овим чином показује своје безбожничко и злочиначко лице и јасну намеру да затре све што је српско”, поручио је председник ССС.

Према Младеновићевој процени, хапшење и прогон свештенства СПЦ без икаквог правног основа може се тумачити само као лудачка жеља режима да међу братским народом у Црној Гори створи мржњу и нетрпељивост која лако може прерасти у физичко насиље.

При том, нагласио је Младеновић, очигледна је жеља Мила Ђукановића и његовог режима да испровоцира сукобе и братоубилачки рат доношењем закона којим се директно отима вековна имовина СПЦ.

Зато апелујемо на све, а посебно на српски народ у Црној Гори, да мирно и достојанствено са хришћанском упорношћу не дозволи провокације и проливање братске крви у одбрани својих вековних светиња”, нагласио је Младеновић.

Истовремено, ССС апелује на све институције у Србији, не само на владајуће структуре, превасходно на САНУ, Универзитете, културне и научне установе да дигну свој глас и отворено се супротставе овом безумљу и насиљу у Црној Гори, водећи рачуна да својом подршком не допринесу даљем заоштравању прилика и могућим злоупотребама које би дошле из подгоричких кругова, закључио је председник ССС Андреја Младеновић.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

У Београду,
14. мај 2020. године