Leposavić kao simbol stigmatizacije Srba u Crnoj Gori

Leposavić kao simbol stigmatizacije Srba u Crnoj Gori

Samostalna srpska stranka osudila je danas pokretanje postupka razrešenja crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, ocenivši taj čin kao stigmatizaciju Srba u Crnoj Gori.

„Pokretanje postupka o razrešenju ministra Leposavića na zahtev crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića je evidentan pokazatelj da su Srbi iz Crne Gore i dalje stigmatizovani, da su u političkom smislu i dalje građani drugog reda“, smatra SSS.

SSS, na čijem čelu je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, podsetila je da je Leposavićeva „jedina krivica“ što je nedavno izjavio da će priznati genocid u Srebrenici kada se to nedvosmisleno utvrdi, te da je sud u Hagu, gde je i suđeno za taj genocid izgubio legitimitet.

Izneto mišljenje ministra Leposavića, koje deli skoro svaki Srbin, bio on iz Crne Gore, Srbije ili Republike Srpske ne predstavlja  politiku crnogorske vlade, to je samo mišljenje, ali, navodi SSS, očigledno je da samo Srbi ne mogu da imaju svoj stav.

Krivokapić, kao neko ko je ponajviše dobio izbornu podršku srpskog naroda u Crnoj Gori najavljuje smenu jednog od ministara, posle više decenija, prvog koji se javno izjašnjava kao Srbin i to zbog iznetog mišljenja o događajima iz prošlosti, a koje nema direktne veze sa Crnom Gorom.

SSS je podsetio i da niko iz bivše crnogorske vlasti nije tako progonjen kada su odlučili da se Josipu Brozu podigne spomenik u Crnoj Gori, kada su slali izaslanike u Hrvatsku na proslavu zločinačke akcije Oluja, niti se od ministara Bošnjaka tražilo da se izjašnjavaju o terorističkim aktima islamskih fundametalista.

To ukazuje na samo jednu činjenicu da su samo Srbi ti, koji moraju, pod pritiskom bivše vlasti ali i predstavnika zapadnih ambasada da se svakodnevno izjašnjavaju o pitanjima o kojima objektivno ne nose nikakvu krivicu, osim valjda, krivice, što su rođeni i što se osećaju Srbima.

Samostalna srpska stranka zaključila je da vlada Zdravka Krivokapića sve više radi na principima koji su protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, te da povlači korake koji mogu da uruše sve ono što je u predhodnom periodu pozitivno učinjeno u toj državi a tiče se poboljšanja položaja srpskog naroda.