Младеновић положио венац поводом 22. годишњице бомбардовања

Младеновић положио венац поводом 22. годишњице бомбардовања

Андреја Младеновић положио је венац на споменик „Зашто” поводом 22. годишњице бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије.

Он је овом приликом истакао да је 24. март датум који је црним словима уписан у новију историју српског народа и наше земље.

– Код споменика „Зашто” окупљамо се више пута током године и сећамо се 16 радника РТС-а који су страдали током НАТО бомбардовања. Ово бомбардовање је у новијој историји Европе и света показало да је све могуће. Могуће је бомбардовати једну суверену демократску земљу у Европи, могуће је то урадити без одлуке Савета безбедности. Било је могуће да се 19 земаља чланица НАТО пакта у 78 дана непрекидним бомбардовањем обруше на Савезну Републику Југославију, а све у циљу да се отме саставни део наше земље, Косово и Метохија – рекао је Младеновић.
Он је истакао да је обновљено све оно што је било порушено, али никада се неће моћи вратити животи који су отргнути од нас током 78 дана НАТО агресије.

– Успели смо да обновимо путеве, мостове, болнице па чак и део зграде РТС-а, док ће један део постати својеврсни споменик. Породице 16 жртава не могу да прежале своје губитке и не престају да се питају сваког дана зашто се то десило, а десило се како би моћници показали да без икаквих одлука могу да бомбардују једну суверену земљу у Европи, те да противправно отргну део територије. На тај начин извршили су агресију, прву после Другог светског рата на територији Европе која је спроведена из ваздуха – казао је Младеновић.

Нагласио је да иако су прошле 22 године, бол за онима који су изгубили живот остаје.
– Више од хиљаду војника је изгубило живот, 2.500 цивила и велики број људи је рањен. Такође, неки су изгубили живот након НАТО агресије услед последица које су изазвали догађаји током 78 дана. Данас треба да се запитамо зашто се то десило те да свима у свету пошаљемо поруку како се овако нешто више никоме не би никада догодило – закључио је Младеновић.