Mladenović položio venac povodom 22. godišnjice bombardovanja

Mladenović položio venac povodom 22. godišnjice bombardovanja

Andreja Mladenović položio je venac na spomenik „Zašto” povodom 22. godišnjice bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije.

On je ovom prilikom istakao da je 24. mart datum koji je crnim slovima upisan u noviju istoriju srpskog naroda i naše zemlje.

– Kod spomenika „Zašto” okupljamo se više puta tokom godine i sećamo se 16 radnika RTS-a koji su stradali tokom NATO bombardovanja. Ovo bombardovanje je u novijoj istoriji Evrope i sveta pokazalo da je sve moguće. Moguće je bombardovati jednu suverenu demokratsku zemlju u Evropi, moguće je to uraditi bez odluke Saveta bezbednosti. Bilo je moguće da se 19 zemalja članica NATO pakta u 78 dana neprekidnim bombardovanjem obruše na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a sve u cilju da se otme sastavni deo naše zemlje, Kosovo i Metohija – rekao je Mladenović.
On je istakao da je obnovljeno sve ono što je bilo porušeno, ali nikada se neće moći vratiti životi koji su otrgnuti od nas tokom 78 dana NATO agresije.

– Uspeli smo da obnovimo puteve, mostove, bolnice pa čak i deo zgrade RTS-a, dok će jedan deo postati svojevrsni spomenik. Porodice 16 žrtava ne mogu da prežale svoje gubitke i ne prestaju da se pitaju svakog dana zašto se to desilo, a desilo se kako bi moćnici pokazali da bez ikakvih odluka mogu da bombarduju jednu suverenu zemlju u Evropi, te da protivpravno otrgnu deo teritorije. Na taj način izvršili su agresiju, prvu posle Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope koja je sprovedena iz vazduha – kazao je Mladenović.

Naglasio je da iako su prošle 22 godine, bol za onima koji su izgubili život ostaje.
– Više od hiljadu vojnika je izgubilo život, 2.500 civila i veliki broj ljudi je ranjen. Takođe, neki su izgubili život nakon NATO agresije usled posledica koje su izazvali događaji tokom 78 dana. Danas treba da se zapitamo zašto se to desilo te da svima u svetu pošaljemo poruku kako se ovako nešto više nikome ne bi nikada dogodilo – zaključio je Mladenović.