Наши разлози

Историјске прилике се мењају, али политички идеали и начела чине суштину нашег политичког деловања. Настављамо традицију борбе за пуну демократију дугу цео један век. Наше претече су Самостална радикална странка Живковића, Стојановића и Давидовића са почетка XX века, Демократска странка Давидовића и Грола из времена Краљевине Југославије као и Самостални ДСС и Покрет за развој Србије.

За нас политика није у тешким речима, него у мудрим решењима. Љуба Давидовић нас је учио да србује само онај ко паметно србује, а радикалан ваља бити само у памети, разуму и доброти. Зато добро знамо да декларативни национализам који се одриче основних демократских принципа, лишен мудрог промишљања, пре или касније открива своје право лице које представља само похлепну жељу за влашћу. Баш као што и лажна демократија која игнорише и запоставља национално и народ, сече грану на којој седи, често завршава као огољени тоталитаризам.

Борбу за демократију не одвајамо од борбе за државни и национални интерес. Следећи политичко наслеђе Борислава Пекића, не дозвољавамо да будемо увучени у вештачку дилему избора између нације и демократије. За демократију је нација њена нужна стварност, а за нацију је демократија изабрани циљ. Демократија и Нација – да. Демократија или Нација – не.

Народ и држава који нису слободни, не могу самостално да одлучују. Сведоци смо да се спољнополитички притисак на Србију последњих деценија погубно одразио на државу, економију и политички систем. Наша је намера да мудром политиком вратимо достојанство Србији, да народу пружимо могућност да самостално одлучује о својој будућности и да јачањем институција државе и ослобађањем стваралачког потенцијала нације подстакнемо развој српске привреде. Обнова и заштита породичних вредности, српске традиције, културе, писма, језика и вере, као и борба против сиромаштва су темељи политике Самосталне српске странке.

Дубоко смо уверени да само самостална, независна, демократска, слободна и економски развијена Србија може смоћи снаге да наредним генерацијама омогући просперитет и мир.

То су разлози због којих смо одлучили да формирамо Самосталну српску странку.