Oперација Халијард, најуспешнија мисија спасавања

Oперација Халијард, најуспешнија мисија спасавања

Самостална српска странка оценила је данас да је операција „Ваздушни мост“, односно Операција Халијард, како је названа при Америчкој ваздушној команди, једна од најуспешнијих мисија спасавања савезничких војника током Другог светског рата.

“Данашње обележавање 76 година од мисије Халијард уз присуство председника Србије у Прањанима, не само одавање почасти српском народу и његовом доприносу антифашистичкој борби, већ и коначно признање Равногорском покрету, односно припадницима Југословенске војске у отаџбини на челу са генералом Михаиловићем за значајан допринос коначном слому сила осовине”, сматра ССС.

У прилог тој чињеници ССС је подсећа јавност да су у периоду од јануара до октобра, 1944. године јединице Југословенске војске у отаџбини, под вођством генерала Михаиловиаћа, спасиле и успешно евaкуисале, са аеродрома у Прањанима, преко 500 америчких пилота.

“Иако је немачка окупација била у току, иако је грађански рат у Југославији у том периоду достизао врхунац, обичан српски сељак, српски народ, је у обореним америчким пилотима видео своје пријатеље и савезнике, веснике слободе, за коју се мислилио да ускоро, поразом нацистичке Немчке стиже, подсетила је Самостална српска странка.