Operacija Halijard, najuspešnija misija spasavanja

Operacija Halijard, najuspešnija misija spasavanja

Samostalna srpska stranka ocenila je danas da je operacija „Vazdušni most“, odnosno Operacija Halijard, kako je nazvana pri Američkoj vazdušnoj komandi, jedna od najuspešnijih misija spasavanja savezničkih vojnika tokom Drugog svetskog rata.

“Današnje obeležavanje 76 godina od misije Halijard uz prisustvo predsednika Srbije u Pranjanima, ne samo odavanje počasti srpskom narodu i njegovom doprinosu antifašističkoj borbi, već i konačno priznanje Ravnogorskom pokretu, odnosno pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini na čelu sa generalom Mihailovićem za značajan doprinos konačnom slomu sila osovine”, smatra SSS.

U prilog toj činjenici SSS je podseća javnost da su u periodu od januara do oktobra, 1944. godine jedinice Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod vođstvom generala Mihailoviaća, spasile i uspešno evakuisale, sa aerodroma u Pranjanima, preko 500 američkih pilota.

“Iako je nemačka okupacija bila u toku, iako je građanski rat u Jugoslaviji u tom periodu dostizao vrhunac, običan srpski seljak, srpski narod, je u oborenim američkim pilotima video svoje prijatelje i saveznike, vesnike slobode, za koju se mislilio da uskoro, porazom nacističke Nemčke stiže, podsetila je Samostalna srpska stranka.