Повући предлоге закона из скупштинске процедуре

Повући предлоге закона из скупштинске процедуре

Самостална српска странка позива највише законодавно тело да повуче из процедуре усвајања по хитном поступку предлоге Закона о истополним заједницама, Закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности јер су у директној колизији са Уставом Републике Србије. Предложени Закони задиру у ограничавања основних грађанских права као и у права верујућег народа без обзира којој верској концесији припадају нарушавајући на такав начин темељне вредности нашег друштва које су загарантоване Уставом и постојећим законима.

Самостална српска странка не спори да је неопходно обезбедити свим грађанима, не улазећи у начин како живе, сва она права из домена грађанских закона, када је реч о имовини, наслеђивању, посетама у болници и слично али истичемо да се та права могу остварити одређеним изменама постојећих закона.

Посебно указујемо на штетност усвајања предложеног Закона против дискриминације, чијим би се усвајањем кршила основна права верујућег грађанства, права да своје мишљење и ставове јавно износе пошто је јасна намера закона да се изношење мишљења сведе искључиво на простор храмова, а да им се у свим другим сферама забрани изношење својих ставова.

Брзина којом се жели да се ови закони усвоје уз недопустиво кратак рок од две недеље за јавну расправу, указују на намеру предлагача, министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордане Чомић, да искључи целокупну стручну јавност која је критички орјентисана према поменутим законима. Сматрамо да овакав приступ министра, који треба да подстиче друштвени  дијалог, може само довести до додатне поларизације нашег друштва.