Povući predloge zakona iz skupštinske procedure

Povući predloge zakona iz skupštinske procedure

Samostalna srpska stranka poziva najviše zakonodavno telo da povuče iz procedure usvajanja po hitnom postupku predloge Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o rodnoj ravnopravnosti jer su u direktnoj koliziji sa Ustavom Republike Srbije. Predloženi Zakoni zadiru u ograničavanja osnovnih građanskih prava kao i u prava verujućeg naroda bez obzira kojoj verskoj koncesiji pripadaju narušavajući na takav način temeljne vrednosti našeg društva koje su zagarantovane Ustavom i postojećim zakonima.

Samostalna srpska stranka ne spori da je neophodno obezbediti svim građanima, ne ulazeći u način kako žive, sva ona prava iz domena građanskih zakona, kada je reč o imovini, nasleđivanju, posetama u bolnici i slično ali ističemo da se ta prava mogu ostvariti određenim izmenama postojećih zakona.

Posebno ukazujemo na štetnost usvajanja predloženog Zakona protiv diskriminacije, čijim bi se usvajanjem kršila osnovna prava verujućeg građanstva, prava da svoje mišljenje i stavove javno iznose pošto je jasna namera zakona da se iznošenje mišljenja svede isključivo na prostor hramova, a da im se u svim drugim sferama zabrani iznošenje svojih stavova.

Brzina kojom se želi da se ovi zakoni usvoje uz nedopustivo kratak rok od dve nedelje za javnu raspravu, ukazuju na nameru predlagača, ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, da isključi celokupnu stručnu javnost koja je kritički orjentisana prema pomenutim zakonima. Smatramo da ovakav pristup ministra, koji treba da podstiče društveni  dijalog, može samo dovesti do dodatne polarizacije našeg društva.