Самосталци – поново у политичком животу Србије

Самосталци – поново у политичком животу Србије

Овим путем обавештавамо српску јавност да је на политичкој сцени Србије формирана нова странка – Самостална српска странка.

Самостална српска странка настала је уједињењем Покрета за развој Србије, политичког покрета Самостални ДСС и Национално-демократског политичког савета.

За председника Самосталне српске странке изабран је Андреја Младеновић, некадашњи председник Самосталног ДСС-а док је за потпредседника странке изабран Миле Драгић, некадашњи председник Покрета за развој Србије.

Самостална српска странка баштини политичке традиције дуге више од једног века кроз своје претходнике: Самосталну радикалну странку, Демократску странку Србије и Покрет за развој Србије.

Самостална радикална странка, у народу позната као “Самосталци”, настала је издвајањем млађих и прогресивнијих чланова Народне радикалне странке, на челу са Љубомиром Живковићем и Љубом Давидовићем, и у периоду од 1903 – 1914 представљала је једну од водећих странака у политичком животу Краљевине Србије. Након Великог рата Љуба Давидовић је био један од оснивача Демократске странке, чију је традицију, у модeрној Србији наставила и Демократска странке Србије, односно, из ње настао покрет Самостални ДСС.

Основна програмска начела Самосталне српске странке базирају се на борби за самосталну и суверену државу Србију, на Уставу као гaранту очувања државе, на снажној породици као стубу друштва, на економском развоју државе као гаранту њене политичке и војне неутралности, на унапређењу система образовања и бризи о младима, на социјалној правди, на очувању националног идентитета и културном препороду као и на бризи о Србима ван Србије.