Самостална: Заштитити ћирилицу

Самостална: Заштитити ћирилицу

Самостална српска странка оценила је данас да је неопходно хитно усвајање измена Закона о службеној употреби језика и писма којима се штити ћирилица. Самостална је подсетила да је предлог измена Закона урадило  Министарство културе и информисања у сарадњи са Одбором за стандардизацију српског језика САНУ, још у прошлом сазиву.

Тај  предлог предвиђа да ћирилица мора да има предност у односу на латиницу, као и да је ћирилицом обавезна комуникација у правном промету, називима предузећа и њихових седишта и делатности, као и на декларацијама, потврдама и рачунима. Истовремено, школе, медији, јавна предузећа, професионална и струковна удружења чији је оснивач држава, мораће искључиво да користе ћирилицу.

„Наш језик и наше писмо су најважнији симболи наше слободе и суверености. Док гледамо како новостворене нације у окружењу граде своје новопечене идентитете отимањем од српске баштине, наше надлежне институције допуштају да урађени закон о заштити ћирилице чами у фиокама“ ,закључила је Самостална српска странка.