Samostalna: Zaštititi ćirilicu

Samostalna: Zaštititi ćirilicu

Samostalna srpska stranka ocenila je danas da je neophodno hitno usvajanje izmena Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma kojima se štiti ćirilica. Samostalna je podsetila da je predlog izmena Zakona uradilo  Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika SANU, još u prošlom sazivu.

Taj  predlog predviđa da ćirilica mora da ima prednost u odnosu na latinicu, kao i da je ćirilicom obavezna komunikacija u pravnom prometu, nazivima preduzeća i njihovih sedišta i delatnosti, kao i na deklaracijama, potvrdama i računima. Istovremeno, škole, mediji, javna preduzeća, profesionalna i strukovna udruženja čiji je osnivač država, moraće isključivo da koriste ćirilicu.

„Naš jezik i naše pismo su najvažniji simboli naše slobode i suverenosti. Dok gledamo kako novostvorene nacije u okruženju grade svoje novopečene identitete otimanjem od srpske baštine, naše nadležne institucije dopuštaju da urađeni zakon o zaštiti ćirilice čami u fiokama“ ,zaključila je Samostalna srpska stranka.