Saopštenje povodom usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije

Saopštenje povodom usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije

Nakon izrečenog stava o protivljenju usvajanja seta zakona, Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije Samostalna srpska stranka pozdravlja povlačenje iz skupštinske procedure Zakona o istopolnim zajednicama ali istovremeno izražava zabrinutost zbog usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije.

Uprkos pojedinim amandmanskim izmenama Samostalna srpska stranka ukazuje na dugoročnu štetnost posledica usvajanja pomenutih zakona. Očito je da je predlagač, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kroz ubrzanu proceduru usvajanja uspeo u nameri da bez pravog društvenog dijaloga provuče pomenute zakone kroz Skupštinske organe.

Opravdano se postavlja pitanje svrsishodnosti opstajanja ovakvog ministarstva, koje je svojim zakonskim predlozima samo doprinelo većim društvanim podelama i dodatno zakomplikovala odnose u ovoj osetljivoj oblasti.

Pozivajući se na moderne tekovine zapadne civilizacije koja je dovela  u prethodnim decenijama do usvajanja sličnih zakona u državama Evropskog i Severno američkog kontinenta predlagač je zanemario probleme sa kojima se te države danas susreću zbog odredbi tih istih zakona u pokušajima da pronađu način da ograniče njihovo delovanje.

Usvojeni Zakoni su direktno usmereni protiv univerzalnih ljudski prava, tradicionalnih ljudskih vrednosti i mišljenja i volje većine građana.  Uvođenje u pravni sistem pojedinih odredbi ovih zakona dovešće do zakonske mogućnosti ukidanja kritike i prava na slobodu mišljenja i govora što je uz obesmišljavanje prirodne porodice trasiran put ka totalitarnoj ideologiji.

Sve navedeno predstavlja suprotnost istorijskim i vrednosnim tekovinama našeg društva, koje nikada nije doprinos napretku i razvoju merilo rodnom pripadnošću, te ovom prilikom ukazujemo na iskazano nerazumevanje sopstvenog naroda i društva u kome živi od strane aktuelnog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.