Србија има право и обавезу да штити интересе свог народа у Црној Гори

Србија има право и обавезу да штити интересе свог народа у Црној Гори

Поводом  јучерашњег интервјуа председника Црне Горе Мила Ђукановића агенцији Бета, Самостална српска странка издаје следеће саопштење:

Изузетно су опасне неистине, упућене пре свега западној јавности, које у континуитету на рачун Републике Србије износи Мило Ђукановић. Изговарајући дрску лаж да се Србија вратила политици деведесетих година и да великодржавним аспирацијама угрожава стабилност суседних држава, председник Црне Горе старим комунистичким флоскулама о „великосрпском хегемонизму“ покушава поново да зајаше на давно установљеној антисрпској матрици, глумећи жртву и кривотворећи истину.

Ове клевете су опасне јер су у организованом дослуху са свим оним центрима моћи који држави Србији не желе добро. Већ дуже време, Мило Ђукановић је на челу антисрпске пропаганде, плаћајући апанаже квази интелектуалцима из региона, лажним аналитичарима и тастер новинарима, упоран је у настојању да Републику Србију код званичника америчке администрације и утицајних европских политичара представи као реметилачки фактор у региону, не би ли нешто ушићарио на унутрашњој политичкој сцени.

Ни на који начин не мешајући се у унутрашња политичка питања државе Црне Горе, поштујући сувереност институција суседне државе, наглашавамо да Република Србија има право и обавезу да брине о очувању  националног идентитета и културне баштине нашег народа у суседним државама. Другим речима, када износимо историјске чињенице које се тичу историјског континуитета Српске православне цркве у Црној Гори или чињенице о јасном исказаном историографски утемељеном, националном идентитету династије Петровић, ми не угрожавамо стабилност, нити оспоравамо државност Црне Горе.

Не улазећи у свима добро познате разлоге изборног пораза ДПС-а, мишљења смо да је управо Ђукановићево острашћено инсистирање на старим поделама народа Црне Горе, фрустрирајуће наметање новог идентитета и копање националних ровова, озбиљна претња за политичку и економску стабилност региона.