Srbija ima pravo i obavezu da štiti interese svog naroda u Crnoj Gori

Srbija ima pravo i obavezu da štiti interese svog naroda u Crnoj Gori

Povodom  jučerašnjeg intervjua predsednika Crne Gore Mila Đukanovića agenciji Beta, Samostalna srpska stranka izdaje sledeće saopštenje:

Izuzetno su opasne neistine, upućene pre svega zapadnoj javnosti, koje u kontinuitetu na račun Republike Srbije iznosi Milo Đukanović. Izgovarajući drsku laž da se Srbija vratila politici devedesetih godina i da velikodržavnim aspiracijama ugrožava stabilnost susednih država, predsednik Crne Gore starim komunističkim floskulama o „velikosrpskom hegemonizmu“ pokušava ponovo da zajaše na davno ustanovljenoj antisrpskoj matrici, glumeći žrtvu i krivotvoreći istinu.

Ove klevete su opasne jer su u organizovanom dosluhu sa svim onim centrima moći koji državi Srbiji ne žele dobro. Već duže vreme, Milo Đukanović je na čelu antisrpske propagande, plaćajući apanaže kvazi intelektualcima iz regiona, lažnim analitičarima i taster novinarima, uporan je u nastojanju da Republiku Srbiju kod zvaničnika američke administracije i uticajnih evropskih političara predstavi kao remetilački faktor u regionu, ne bi li nešto ušićario na unutrašnjoj političkoj sceni.

Ni na koji način ne mešajući se u unutrašnja politička pitanja države Crne Gore, poštujući suverenost institucija susedne države, naglašavamo da Republika Srbija ima pravo i obavezu da brine o očuvanju  nacionalnog identiteta i kulturne baštine našeg naroda u susednim državama. Drugim rečima, kada iznosimo istorijske činjenice koje se tiču istorijskog kontinuiteta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ili činjenice o jasnom iskazanom istoriografski utemeljenom, nacionalnom identitetu dinastije Petrović, mi ne ugrožavamo stabilnost, niti osporavamo državnost Crne Gore.

Ne ulazeći u svima dobro poznate razloge izbornog poraza DPS-a, mišljenja smo da je upravo Đukanovićevo ostrašćeno insistiranje na starim podelama naroda Crne Gore, frustrirajuće nametanje novog identiteta i kopanje nacionalnih rovova, ozbiljna pretnja za političku i ekonomsku stabilnost regiona.