ЗЛОЧИН КОЈИ НЕ ЗАСТАРЕВА

ЗЛОЧИН КОЈИ НЕ ЗАСТАРЕВА

Председник Самосталне српске странке Андреја Младеновић положио је данас цвеће на споменик „Зашто?” у Ташмајданском парку радницима Радио-телевизије Србије настрадалим током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године.

Младеновић је овом приликом изјавио да је 24. март датум кога се сећамо са великом тугом и када одајемо пошту онима који су страдали током НАТО агресије 1999. године.

“На овом месту код Радио телевизије Србије питамо се сваке године зашто? Зашто је 16 дивних људи морало да страда радећи свој посао и не угрожавајући никога. Тада је речено да су они били колатерална штета и да je зграда РТС-а била легитимни циљ. Оно што је уследило након 24. марта 1999. године јесте 78 дана бомбардовања, не само војних циљева него и цивилних. Бомбардовани су путеви, болнице, мостови, порушена је и инфраструктура у вредности на десетине милијарди долара. Имали смо више од две и по хиљаде погинулих, десетине хиљада рањених и све оно што је остало после тих дана бомбардовања је катастрофа од које се и данас опорављамо” – рекао је Младеновић.

Он је додао да се инфраструктуре обнављају, зграде се поправљају и граде нове, али да се животи не могу вратити.

“Окупљајући се на овом месту и питајући се зашто, желимо да се ово никоме никада не догоди. Сведоци смо да се такве ствари и данас дешавају и то недалеко од нас. Још више нас боли лицемеран став и оно што изјављују представници НАТО-а да је њихова акција „Милосрдни анђео” била оправдана јер је спречавала геноцид. Суштина је у томе да су имали намеру да отцепе део територије суверене и самосталне државе и да су у томе делимично успели. Успели су да тамо лоцирају своје снаге и да већ 23 године држе ту територију државе Србије. Ниједно страдање човека није оправдано када имате такву врсту агресије која се нама десила пре 23 године. Уз пошту и сећање на све страдале током 78 дана НАТО агресије и ове године порука је да се ово никоме никада више не деси”  истакао је Младеновић.