ZLOČIN KOJI NE ZASTAREVA

ZLOČIN KOJI NE ZASTAREVA

Predsednik Samostalne srpske stranke Andreja Mladenović položio je danas cveće na spomenik „Zašto?” u Tašmajdanskom parku radnicima Radio-televizije Srbije nastradalim tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Mladenović je ovom prilikom izjavio da je 24. mart datum koga se sećamo sa velikom tugom i kada odajemo poštu onima koji su stradali tokom NATO agresije 1999. godine.

“Na ovom mestu kod Radio televizije Srbije pitamo se svake godine zašto? Zašto je 16 divnih ljudi moralo da strada radeći svoj posao i ne ugrožavajući nikoga. Tada je rečeno da su oni bili kolateralna šteta i da je zgrada RTS-a bila legitimni cilj. Ono što je usledilo nakon 24. marta 1999. godine jeste 78 dana bombardovanja, ne samo vojnih ciljeva nego i civilnih. Bombardovani su putevi, bolnice, mostovi, porušena je i infrastruktura u vrednosti na desetine milijardi dolara. Imali smo više od dve i po hiljade poginulih, desetine hiljada ranjenih i sve ono što je ostalo posle tih dana bombardovanja je katastrofa od koje se i danas oporavljamo” – rekao je Mladenović.

On je dodao da se infrastrukture obnavljaju, zgrade se popravljaju i grade nove, ali da se životi ne mogu vratiti.

“Okupljajući se na ovom mestu i pitajući se zašto, želimo da se ovo nikome nikada ne dogodi. Svedoci smo da se takve stvari i danas dešavaju i to nedaleko od nas. Još više nas boli licemeran stav i ono što izjavljuju predstavnici NATO-a da je njihova akcija „Milosrdni anđeo” bila opravdana jer je sprečavala genocid. Suština je u tome da su imali nameru da otcepe deo teritorije suverene i samostalne države i da su u tome delimično uspeli. Uspeli su da tamo lociraju svoje snage i da već 23 godine drže tu teritoriju države Srbije. Nijedno stradanje čoveka nije opravdano kada imate takvu vrstu agresije koja se nama desila pre 23 godine. Uz poštu i sećanje na sve stradale tokom 78 dana NATO agresije i ove godine poruka je da se ovo nikome nikada više ne desi”  istakao je Mladenović.